Nabenschaltung "Samoin kermavaahto on tyypillinen dilatantti (reopektinen) fluidi."

Earth Hour ja päästöt

Earth Hour on WWF:n organisoima tapahtuma, joka kannustaa ”sammuttamaan somen” ja ”sytyttämään kynttilän” ilmaston puolesta lauantaina 28.3. kello 20:30 kunkin henkilön paikallista aikaa. Ymmärrettävästi ele on symbolinen, mutta lasketaanpa tapahtuman vaikutukset päästöihin.

Jos otetaan yksi verrattain tavallinen kynttilä, voidaan todeta sen painavan noin 50 grammaa. Tällaiselle kynttilälle luvataan 4 tunnin paloaika, joten tunnissa poltetaan 12,5 grammaa kynttilää. Kynttilän tyypillisin materiaali on parafiini, jonka palamistuotteet ovat hiilidioksidi ja vesi.

 

C25H52 + 38O2 --> 25CO2 + 26H2O

 

Palamisreaktion yhtälön avulla voidaan laskea, että 12,5 g polttamisesta tulee 39 gramman suuruiset hiilidioksidipäästöt.

Sähköntuotannon päästöt riippuvat käytetystä tuotantomenetelmästä. Kilowattitunnin tuottaminen aurinkopaneeleilla tuottaa noin 40 gramman hiilidioksidipäästöt, jotka johtuvat lähinnä paneelien valmistusprosessien päästöjen osittamisesta laskennalliselle eliniälle. Hiilivoimala tupruttaa kilowattituntia kohden 900 grammaa. Suomen ympäristökeskus käyttää laskelmissaan sähköntuotannolle päästöarvoa 200 g/kWh, joka on eräänlainen keskiarvo.

Josko nyt otamme sitten yhden 13-wattisen energiansäästölampun, voimme todeta sen käyttävän tunnissa 0,013 kWh sähköä, jonka hiilidioksidijalanjälki on suuruudeltaan noin 2,6 grammaa. Kynttilän polttamisesta tulee siis tunnin aikana noin 36,4 grammaa enemmän hiilidioksidipäästöjä.

WWF:n teettämän galluptutkimuksen mukaan valonsa sammutti 51 prosenttia suomalaisista.

Oletetaan siis, että jokaista suomalaista kohden on yksi sammutettava lamppu. Jos tänäkin vuonna 51 prosenttia ihmisistä osallistuu, palaa kynttilöitä 2 773 890 kappaletta.

Nämä yhdessä lisäävät päästöjä noin 100 970 kg.

Liikenteen CO2-päästöt ovat Suomessa vuodessa noin 11 miljoonaa tonnia. Kun jaetaan tämä ensin päivää ja sitten tuntia kohden, voidaan todeta liikenteen saastuttavan tunnissa noin 1 255 708 kg. Helsingissä oli vuoden 2010 lopussa noin 270 tuhatta autoa, joka on koko maan ajoneuvokannasta noin puolet. Tunnin aikana Helsingin henkilöajoneuvot vastaavat päästöistä noin puolta, eli 630 tonnia.

Näin laskien voidaan todeta, että Suomen Earth Hour saastuttaa yhtä paljon kuin Helsingin henkilöautoliikenne 10 minuutin aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Linkkaamasi tiedoston mukaan aurinkovoima tuottaisi nelinkertaiset co2-päästöt tuulivoimaan verrattuna. Mahtaakohan syynä olla, että toisesta on, varmaan ihan vahingossa, unohdettu kokonaan valmistuksen ja/tai käytön vaatima energia ja toisessa se on ainoana mukana?

Toinen huomioitava asia pitäisi olla se, että paneeleita voi käyttää korvaamaan rakennuselementtejä esim katoissa ja katoksissa, kun taas tuulivoimala käytännössä estää kokonaan asumisen ko alueella. Esimerkiksi tuollaisessa "aurinkotiilitalossa" valmistuksen päästöistä pitäisi vähentää normaalin tiilikaton valmistuksen aiheuttamat päästöt:

http://www.solarslate-ltd.com/

Asialla on tuskin mitään kovin suurta käytännön merkitystä, mutta periaatteena pitäisi tietysi olla tasapuolinen vertailu.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Hmmh, vaikea sanoa kuinka tuota Stadin ilmaston vertailua varten on tuotettu laskennalliset päästöt. Voi tosin olla, että tuulivoimalan päästöt kilowattituntia kohden ovat todellakin noin paljon pienemmät kuin aurinkovoiman, vaikka valmistuksen vaatima energia otettaisiinkin huomioon. Tuulivoimala nimittäin tuottaa toimiessaan ihan eri kertaluokan sähkötehoja kuin aurinkovoimala, tai siis: neliömetrin suuruinen paneeli tuottaa kesällä parhaimmillaan sähköä kilowatin teholla ja kahden neliömetrin paneeli taasen kahden kilowatin teholla, siinä missä tuulivoimalan tehon ja painon suhde paranee voimaloiden suurentuessa. Näin ollen voimalan rakenteissa käytetyt, energiaa paljon sitovat lasikuitu ja teräs eivät välttämättä näy elinkaaren aikaisissa päästöissä mitenkään suurina osuuksina.

Tähän minun suunsoittolaskelmaani tällä nyt ei kuitenkaan vaikutusta ole, kun käytin joka tapauksessa tuota kaikkien tuotantomuotojen keskiarvoa kuvaavaa lukua 200 g/kWh. :)

Mutta nyt kun mainitsit aurinkotiilitalot, niin minulle tuli internetissä hiljattain vastaan nämä täysin läpinäkyvät aurinkopaneelit: http://imgur.com/gallery/FlUqd
Tuosta materiaalista sitten jatkossa ikkunat?

Tapani Lahnakoski

"neliömetrin suuruinen paneeli tuottaa kesällä parhaimmillaan sähköä kilowatin teholla."

Älä nyt hulluja puhu. Suomessa auringon säteilyintensiteetti parhaimmillaan on reilusti alle 1 kW/m^2 ja paneelien hyötysuhde on vähän toistakymmentä prosenttia. Sinulle tuli pilkkuvirhe.

Tuulivoimalan betonijalustan tekeminen aiheuttaa muutaman tuhannen tonnin CO2-päästöt.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Niinpä, todellinen Earth Hour olisi sitä, että sytytetään sähkövalo ja sammutetaan kynttilä. Mainio kirjoitus.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Erinomainen blogi, vaikka Stubbin ja Kataisen matematiikan taidoilla en tuosta paljoakaan ymmärtänyt.

Entäpä, jos laskelmat tehdään meidän kaikkien niin huippusuosimalla tuulivoimasähköllä? Tosin myllyjen rakentamispuolella taitaa olla vielä selvitettävää eikä se ihan halvaksi osoittaudu.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Niin no, kyllähän nuo laskennalliset elinkaaripäästöt tuulivoimalle ovat pienemmät kuin 200 g/kWh (jota käytin tässä "laskelmassa"), mutta tuulivoima ei ole ihan yksioikoinen juttu laskennan kannalta. Tutkimuksia on varmasti monia, mutta aika vaikeahan sitä säätövoimaloiden tarvetta on laskennallisiin arvoihin ujuttaa. Toinen juttu on sitten se, ettei laskennallinen päästölukema ottane mitään kantaa voimaloiden keskikokoon, joka taasen vaikuttaa perustusten tekemisen päästöihin ja sen sellaiseen.

Tapani Lahnakoski

Se on ainakin täysin varmaa, että tuo WWF:n tekemä "tutkimus" omassa asiassaan on täyttä soopaa. Olen lähiympäristössäni yrittänyt tiirailla pimeitä kämppiä tuon tunnin aikan, mutta en ole nähnyt yhtäkään.

Pelkkä WWF:n mainoskikka.

Erland! Pelkästään myllyn jalustan betonimöhkäleen sementin valmistuksessa tulee muutaman tuhannen tonnin CO2-päästöt. No, eihän se ole elinkaaren tuotettua MWh:ia kohden kuin muutama kymmenen kiloa. Vaadittavan säätövoiman päästöt ovat sitten ihan oma lukunsa, mutta eiväthän tuulimyllärit sitä laske omaan piikkiinsä.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

51 prosenttia kuulostaa kyllä kieltämättä aika uskomattomalta. Facebookissa tapahtumaan "Earth Hour Suomi" osallistuu 83 ihmistä, mutta siitä on ihan yhtä mahdotonta päätellä mitään (eikä vähiten siksi, että iso osa suomalaisistakin osallistunee FB:ssä kansainväliseen "Earth Hour"-tapahtumaan).

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuossa käyrä siitä mitä tapahtuu, kun "51% suomalaisista" ja jotkut kunnat ja laitokset lopettavat sähkönkäytön.

http://uppaa.fi/image/Q27

Oikea vastaus: ei mitään. Kuvassa on myös kahden muun lauantain käyrä maaliskuulta, joten mahdollinen ero käyrän muodossa on helppo löytää jos sellaista on.

Minkä värinen käyrä kuvaa pimeää Suomea?

Tämä kotitalouksien ledilamppujen kanssa säätäminen on suurin piirtein yhtä tehokas keino kuin käyttää intercity-junassa valokennolaskinta patterilaskimen sijasta. Toisin sanoen todelliseen kulutukseen ei puututa.

Tapani Lahnakoski

Tarkkailkaahan kohta naapureitanne ja kertokaa, kuinka hyvin WWF:n tutkimus näyttää tällä kerralla pitävän paikkansa.

Tapani Lahnakoski

Minä en havainnut vieläkään mitään muutosta naapurustoni valaistuksessa.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Täällä itse asiassa oli aika pimeätä. Vaikea tosin sanoa, johtuiko se Earth Hourista laisinkaan. Mummot ja papat elää yhä pula-aikaa, joten sähkövaloa ei käytetä kuin tarvittaessa. :)

Käyttäjän mikajahkola kuva
Mika Jahkola

Kaikki mukaanlukien WWF myöntävät, että lamppujen sammuttaminen tunniksi on vain symbolinen teko.

Kynttilätempauksen järjestäjät menivät kuitenkin pahasti metsään juuri siitä syystä, minkä laskelmillasi osoitit. Lamppujen sammuttaminen on oikeansuuntainen vaikkakin pieni teko, mutta lamppujen korvaaminen kynttilöillä on teko vastoin kampanjan alkuperäistä tarkoitusta.

Toimituksen poiminnat