Nabenschaltung "Samoin kermavaahto on tyypillinen dilatantti (reopektinen) fluidi."

Niinistö lämmittää suhteita Pohjois-Koreaan

  • "Finnish President Hopes for Development of Friendly Relations with DPRK"
    "Finnish President Hopes for Development of Friendly Relations with DPRK"
  • Suurlähettiläs Pak Kwang Chol paiskaa kättä Latvian presidentin Andris Bērziņšin kanssa. Kuva: Latvian presidentin kanslia.
    Suurlähettiläs Pak Kwang Chol paiskaa kättä Latvian presidentin Andris Bērziņšin kanssa. Kuva: Latvian presidentin kanslia.

Valtuuskirjeen jättöseremonia on noin 15 minuutin pituinen juhlallinen tilaisuus, jossa vieraan valtion suurlähettiläs jättää presidentille oman valtionsa presidentin allekirjoittaman valtuuskirjeen. Valtuuskirjeellä presidentti valtuuttaa lähettilään toimimaan edustajanaan. Maailmassa monta on ihmeellistä pikkuvaltiota, joten jättötilaisuuksia on Presidentinlinnassa noin kerran kuukaudessa, ja suurlähettiläitä piipahtaa iltapäivän aikana kolme. Kahveja saati konjakkeja ei tarjota.

Tilaisuus alkaa linnan pihalla, jossa protokollapäällikkö tai apulaisprotokollapäällikkö ottaa suurlähettilään vastaan ja soittokunta paukuttaa ilmoille suurlähettilään lähettäjävaltion kansallislaulun. Konklaavi jatkaa tästä sisätiloihin, jossa suurlähettiläälle esitellään kabinetin jäsenet ja adjutantit. Sen jälkeen suurlähettiläs esittää valtuuskirjeensä presidentillä, minkä jälkeen suurlähettiläs ja presidentti keskustelevat lyhyesti. Lähettiläs esittelee Salelle possensa (enint. neljä hlö), possesta otetaan valokuva, posse poistuu. Sale vetää henkeä ja valmistautuu seuraavaan kierrokseen.

Tasavallan presidentin viikko-ohjelmasta viikolle 4 / 2013 näkee, että männä viikolla, tiistaina 22. tammikuuta presidentille valtuuskirjeensä jättivät Itävallan, Luxemburgin ja Pohjois-Korean suurlähettiläät.

Jos aivan tarkkoja halutaan olla, niin Pohjois-Koreallahan ei Suomessa ole suurlähetystöä. Suurlähettiläs ("Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary") Pak Kwang Chol operoi Korean demokraattisen kansantasavallan lähetystöä Ruotsissa, mutta vastaa myös maansa edustamisesta Tanskassa, Suomessa, Norjassa, Islannissa, Latviassa ja Liettuassa. Vikkelä kaveri, siis, sekä entinen yliopiston opettaja.

Oliko suurlähettiläs Pakin käynnissä presidentti Niinistön juttusilla mitään erikoista? Eipä kai, koska siitä ei ainakaan Suomen medioissa mainittu tavuakaan. Korean demokraattisen kansantasavallan tietotoimisto KCNA oli sen sijaan harvinaisen sujuvasti sujuneesti diplomaattitapaamisesta paljon enemmän liekeissään; harvinaisen siksi, että suurlähettiläs ei esimerkiksi paininut VR:n konduktöörin kanssa tai yrittänyt lahjoa Johannes Virolaista. Joka tapauksessa KCNA uutisoi 27. tammikuuta seuraavaa:

"Korean kansantasavallan Suomen suurlähettiläs Pak Kwang Chol jätti tammikuun toinenkolmatta valtuuskirjeensä Suomen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Presidentti kertoi, että loistavan toveri Kim Jong-Unin uudenvuodenpuhe, jossa loistava toveri Kim Jong-Un peräänkuulutti radikaaleja liikkeitä Korean kansantasavallan talousmahdin rakentamiseksi ja kansan elinolosuhteiden parantamiseksi, on tehnyt suuren vaikutuksen koko maailmaan.

Hän esitti täyden tukensa Pohjois-Korean hallituksen aikeille purkaa vastakkainasettelu pohjoisen ja etelän välillä sekä panna toimeen yhtenäisen Korean niemimaan yhteisjulistus.

Hän toivotti Korean demokraattiselle kansantasavallalle menestystä työssään kansan sosioekonomisen edistyksen ja hyvinvoinnin eteen.

Hän esitti toivomuksensa, että ystävällisluontoiset suhteet kahden maan välillä kehittyisivät jatkossakin tasaisesti hyvältä pohjalta."

Lyhyeen jutusteluun on mahtunut ehkä enemmän merkitystä kuin kukaan Pohjois-Korean ulkopuolella osasi ymmärtääkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat